Az Elcseszett Tervezettség Tudományos Elméletéről

Az Imbecil Tervezettség Gittegylet (IDEG) blogja az élővilág tervezettségének újfajta megközelítését népszerüsíti. Célunk az evolucionizmus túlhaladott dogmáinak a leváltása egy friss alternatívával, az Elcseszett Tervezettség tudományos elméletével.

Friss topikok

  • Foulcrow: Örömmel látom hogy a blog szerkesztői nem zárkóznak el az esetleges alternatív felvetésektől, sőt,... (2011.01.08. 20:41) alternatív alternatívák
  • Foulcrow: Az elméletet tovább vizsgálva felfedeztem, hogy az ID és az Elcseszett tervezettség közötti egyik ... (2010.12.17. 06:07) Nyílt levél Rimóczi Lászlónak.
  • : @pounderstibbons: A barátod több mint valószínű, hogy írástudatlan, mert az álmokban megjelenő pol... (2010.12.08. 23:01) Általános vitafórum
  • : Mindkét ábrán sokszögeket láthatunk. Milyen körről beszélsz? (2010.12.08. 22:46) Egy egyszerű kérdés

Linkblog

alternatív alternatívák

2011.01.06. 22:13 Központi IDEG

 

A jóságos dilettáns

Nagy örömmel látjuk, hogy az Unintelligens Tervezettség most még képlékeny keretrendszerén belül rendkívül sok tudományos hipotézis jelent meg. A köztudatban és az alternatív tudományos körökben is a leginkább ismert és elterjedt koncepció a Nem Tudatosan Rosszindulatú De Unintelligens Tervező - rajtunk kívül például az Unintelligens Tervezes blog mögött álló tudományos műhely is ezt az irányt képviseli; fontos kiemelnünk, hogy ők tőlünk függetlenül, az antidarwinizmus Wallace-eként, csupán a tudományos tényeket követve jutottak ugyanarra a felismerésre. Valamint itt kell megemlítenünk a TöTöT - Több Tökéletlen Tervező - hipotézisét is, de ennek a lehetőségnek a tudományos igényű megválaszolásához további kutatómunka és quote mining szükséges.

Természetesen nem hallgathatjuk el az egyéb lehetőségeket, amik a mi paradigmánkon kívül helyezkednek el, mi nem szeretnénk abba a logikai csapdába esni, amibe az Intelligens Tervezettség hívei gyakorta kerülnek. A darwinizmus és az IT vitája nem egy privát párbaj, hanem a Végső Igazság keresésének egy parázs vitákkal kísért mozzanata. Fogadjuk meg az ÉRTEM-nek a pluralizmus és a tudományos haladás nevében elhangzó intelmét:

"(9. d) Két álláspont ütköztetésével hamis dilemma benyomását kelteni („vagy az egyik, vagy a másik igaz”), miközben az adott témában másféle alternatívák is lehetségesek."

A gonosz profi

Mik tehát az alapvetően jóindulatú, de tehetségtelen Tervező - vagy Tervezők - hipotéziseinek alternatívái? Olyan elméletet kell keresnünk, ami a megfigyelt valóságot és a mögé képzelt falszifikálhatatlan szellemvilágot hatékonyabban írja le, mint az Intelligens Tervezés.

Az Elcseszett Tervezettség mellett az egyik ilyen alternatív alternatíva a Rosszszándékú Értelmes Tervezettség (RÉT) hipotézise. A körülöttünk lévő biológiai struktúrák kuszasága és tökéletlensége vagy figyelmetlenség és ostoba tervezés, vagy éppenséggel precíz tervezés és hideg gonoszság keveréke. Hiszen a világ élőlényeinek legalább a negyede (!) parazita, amik létezését még a mi elméletünk is csak bizonyos előfeltételezések révén tudja megmagyarázni. Ez már jóval több, mint a szimplán elrontott biológiai struktúrák sorozata, azt könnyedén magyarázza a mi elméletünk is. Még az agyba tévedt lárvák példája sem demonstrálja az Egyszerüsíthetetlen Komplexitás által támasztott kihívásokat, hiszen mondhatjuk, ezek a lárvák nem ide lettek tervezve, szimplán a rossz tervezés révén kerültek csak oda. De egy komplex - ráadásul Egyszerüsíthetetlenül Komplex - biológiai mechanizmus immár nehezebben magyarázható egy - vagy több - tervezési bakival.

Új szempont

Vegyük például az emberi szemgolyóban élősködő Loa Loa Filariasis fonalférget. A szaporodási ciklusa mindennek nevezhető, csak nem egyszerűnek, és bármely elemet kivéve a kör megszakadna, azaz a szaporodási ciklus az első (tervezett) generáció után nem is folytatódhatna.

A nematóda féreg tehát kezdettől fogva is így szaporodott. Nyilvánvaló, hogy ennek a szövevényes ciklusnak a Rosszindulatú Értelmes Tervezés hipotézis adja a legegyszerűbb és a legkevesebb önkényes kitételt tartalmazó magyarázatát. Természetesen az Elcseszett Tervezettség ugyanúgy előnyben van a saját pályáján, azaz az értelmetlen és elrontott biológiai struktúrák magyarázatakor. E két egymásnak feszülő paradigma kölcsönhatásai és látszólagos ellentmondásainak kutatása mindenesetre a jövő kutatóinak feladata.

A tanulság tehát, hogy nem ignorálhatjuk a rivális elméleteket csupán azért, mert valamiért nem szimpatizálunk velük. Minden esetben a bizonyítékokat kell követnünk, hogy az élővilágra vonatkozó elméleteink közül végül a legnagyobb magyarázó erővel rendelkezőt választhassuk ki. Tasi István szavaival élve"A felsőbbrendű elme közreműködésének különböző koncepciói így teljes értékű alternatívák, amelyek legalább olyan magyarázó erővel rendelkeznek, mint a materialista megközelítés. "

1 komment

Címkék: gonosz tervezés elcseszett tökéletlenség tervezettség

A bejegyzés trackback címe:

https://bolygoideg.blog.hu/api/trackback/id/tr342539944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Foulcrow 2011.01.08. 20:41:03

Örömmel látom hogy a blog szerkesztői nem zárkóznak el az esetleges alternatív felvetésektől, sőt, kutatást is végeztek azok megalapozottságát illetően. Ez mindenképp azt jelenti, hogy az elcseszett tervezettség, vagy legalább az itteni képviselői elutasítják az öteletek dogmatikus voltát, ami sokat jelent egy elmélet tudományos status-a szempontjából, és valamilyen szinten derogáló azok számára, akik mereven elutasítják az elcseszett tervezettséget, holott potenciálisan nagyobb leíró erővel bír, mint az ID.
süti beállítások módosítása